Press "Enter" to skip to content

Cykeltävlingar

Att cykla har varit en populär motionsform sedan länge. De flesta i Sverige har en cykel hemma och man behöver inte mycket mer än det för att kunna ge sig ut och motionera. Sporten är skonsam mot kroppen eftersom det är cykeln som bär upp vikten. Det sliter heller inte på dina knän och ben som löpning kan göra och om man är överviktig eller har dåliga knän, är detta en riktigt bra motionsform. Man arbetar med hela kroppen under cyklingen vilket ger allsidig motion och dessutom bra konditionsträning. När man har motionscyklat ett tag kan det vara bra att ha ett mål som till exempel en cykeltävling. Cykeltävlingar finns över hela Sverige och även utomlands. Att delta i cykeltävlingar kan ta motionscyklandet till en ny nivå.

Det finns många cykeltävlingar i Sverige.

Cykeltävlingar i Sverige

En av de klassiska cykeltävlingar som finns i Sverige är Vätternrundan. Loppet är 30 mil långt och startar och slutar i Motala och man cyklar medurs längs Vättern. Loppet räknas som ett motionslopp och har därför ingen officiell resultatlista. Dock har deltagarna ett datachip på hjälmen som ger dem deras tid utefter banan. Cykeltävlingar som Vätternrundan är väldigt populära och man säger att loppet är världens största motionslopp. Den första Vätternrundan gick 1966 och det finns fortfarande några som har cyklat varje lopp sedan dess. De kallas pionjärer och får specialbehandling under Vätternrundan. Loppet går helgen innan midsommar varje år och nu har man förändrat några regler för att få det mer trafiksäkert vilket innebär att de snabba cyklisterna kan starta vid en viss tid innan de andra.

En annan cykeltävling som går runt en sjö är Siljan Runt. Det är ett motionslopp som går i början av juni och man kan välja bland tre färdvägar. Den första är sju mil och börjar på Sollerön och avslutas där, men går runt Orsasjön i stället för Siljan. Den andra färdvägen tar cyklisten runt Siljan och är 12 mil lång. Den tredje sträckan är 16 mil och går runt både Orsasjön och Siljan. Ett datachip sätts på hjälmen och på så sätt kan man registrera sin tid runt banan. Loppet är en av de vackraste cykeltävlingar som finns i Sverige eftersom man cyklar runt i Dalarnas vackra natur och får njuta samtidigt som man deltar i ett motionslopp.

Göteborgsgirot och dess olika lopp

Cykeltävlingar kan vara både motionslopp för den oerfarne och seriösa tävlingar för den som satsar på att nå långt inom cykelsporten. Göteborgsgirot har lopp för båda. För den som är elitcyklist finns Prioritet Grand Prix som är en bana i centrala Göteborg där cirka 100 cyklister tävlar mot varandra. De manliga cyklisterna får åka under 50 minuter+3 varv och de kvinnliga under 30 minuter +3 varv. Loppet är endast för elitcyklister med elitlicens. Banan är 1.1 kilometer lång och loppet går i början på maj. Under Göteborgsgirot går ytterligare fem olika lopp som man kan cykla som vanlig motionär. Göteborgsgirot 140K ger motionären en chans att mäta sig mot tävlingscyklisten eftersom båda får delta i loppet.

Göteborgsgirot 140K utgår från centrala Göteborg och startas och avslutas på Heden. Loppet startar med en masterstart vilket betyder att alla startar samtidigt och i sakta fart cyklar ut ifrån staden för att sedan ha fri fart. Både tävlingsklassen och motionsklassen cyklar på samma vägar förutom att det kan skilja något på de sista kilometrarna. För motionsklassen gäller trafikregler precis som när man cyklar vanligtvis. Stadsgirot70K är ett motionslopp som går i stadsmiljö. Loppet går på olika underlag och tar cyklisten genom alla stadsdelar och parker med mera. Det tredje loppet är Halvgirot35K som också går i stadsmiljö men är hälften så långt som loppet innan. Det passar den som söker cykeltävlingar men kanske inte har cyklat så ofta. De två sista av Göteborgsgirots cykeltävlingar är för de som cyklar på mountainbikes och för barn.

Cykeltävlingar runt om i Sverige

Det finns många olika cykeltävlingar i Sverige. De flesta går på våren eller sommaren på grund av klimatet i landet. Cykeltävlingar kan se olika ut beroende på vilka klasser som erbjuds. En del lopp som till exempel Siljan runt är ett motionslopp där ingen tävlingsklass finns. När det gäller världens största motionslopp på cykel, Vätternrundan, finns heller ingen tävlingsklass men det finns en speciell starttid för de snabba cyklisterna så att så många omkörningar som möjligt undviks eftersom olyckor kan hända i sådana situationer. Båda dessa lopp är oerhört populära motionslopp med många deltagare.

Det finns cykeltävlingar där både tävlingscyklister och motionärer kan delta i samma lopp. Göteborgsgirot erbjuder lopp som sträckan 140K där det finns både en tävlingsklass och en motionsklass. Skillnaden mellan klasserna kan vara att sträckan kan se lite olika ut beroende vilken klass man tävlar i och att trafikregler gäller för motionärerna och inte för tävlingscyklisterna. Loppet Prioritet Grand Prix är dock endast för elitcyklister som tävlar med en elitlicens.