Press "Enter" to skip to content

Cyklar

Vi är många i Sverige som hellre cyklar än använder bilen för vår dagliga pendling. Fördelarna med att cykla på daglig basis är många, och om man bor i storstaden sparar man mycket tid och pengar på denna hälsosamma transportmetod. Sverige är ett av världens bästa cykelländer med många cykelbanor och effektiv framkomlighet för den som cyklar. Det börjar också bli vanligare att de som pendlingscyklar gör så året runt i ur och skur med speciella vintercyklar eller anpassade däck för ett vinterklimat. Med många olika modeller på marknaden finns det snart ingen ursäkt att inte börja cykla istället för att ta bilen.

Cyklar för alla smaker

Om du planerar att börja cykla regelbundet, antingen som pendling eller som en träningsform bör du satsa på en ny cykel som uppfyller de behov du har. Eftersom det finns en så stort utbud av cykelmodeller kan det vara svårt att veta var du ska börja leta. För en nybörjare som vill pendla en medeldistans utan att ta ut sig helt på väg till jobbet kommer en cykel med 27 tums ram och breda däck passa bra. Cyklar du mycket i uppförsbacke har du allt att vinna på att skaffa en cykel med sju eller fler växlar, eller kanske till och med en elcykel som kan ge extra skjuts.

Det finns också många charmiga gamla cyklar som går att rusta upp för den som vill spara en slant. Ofta är gamla Monarker eller Crescent riktigt bra ännu och med en ny kedja, fräscha däck och lite färg så kan de hålla många år till. Om du är lite flink kan du på egen hand också installera växlar som underlättar cyklandet, särskilt i stadsmiljö med många stopp och starter. Äldre retrocyklar har oftast bara en eller två växlar, växling sker via bromsen. Om du tycker att det är svårt att renovera en gammal cykel kan du kanske ta hjälp av en händig cykelentusiast?

Cyklar för varje personlighet.

Cykla i terräng

Om du vill börja cykla i skog eller i otillgänglig terräng så måste du skaffa efter en annan typ av cykel. Det finns många sorters mountainbikecyklar med olika egenskaper. Även för mountainbikecyklisten finns olika tävlingar där man kan tävla i grenar som downhill, trial, cross country och enduro. De olika grenarna kräver olika typer av cykelmodeller. Vissa utövare cyklar bara nerför i väldigt kuperad terräng och behöver därför dämpning fram, andra far fram snabbt över stenar och hårda underlag och föredrar därför en heldämpad cykel där både framgaffeln och baksvingen är flexibel. Cyklarna för kuperad terräng är ofta dyrare än landsvägsscyklar.

En annan utmanade cykelgren är den då man gör mycket tricks och konster på cykeln, oftast BMX men Trial är också en sådan tävlingsform. BMX kör man på en terrängbana där mycket hopp och branta kurvor tvingar cyklisten till att utföra diverse konster. Trial är dock en annan typ av bana, där man tar sig över fasta hinder som bänkar, bord, trappor och liknande i stadsmiljö. Det gäller att ta sig runt och över de olika hindren med så få fotisättningar som möjligt. Dessa typer av cyklar har oftast ingen sadel vilket är utmärkande för sporten.

Cykelsporten är mångsidig

Det finns med andra ord mängder av cyklar och olika sätt att använda dem på. Det är väl därför som cykling växer och charmar allt fler utövare här i Sverige. Eftersom det är en relativt billig och enkel sport att utöva lär fler upptäcka dess möjligheter. Cykling är mångsidigt, miljövänligt och hälsosamt. Framför allt vill fler och fler personer börja cykla regelbundet istället för att ta bilen till jobb eller skola. Det finns olika cyklar för alla dessa olika behov, och du kan både välja att köpa en ny med hjälp av rådgivare i butiken eller köpa en begagnad som du sedan kan rusta upp efter hand. Hemmafixaren kan alltid hitta tips på internet!