Press "Enter" to skip to content

Företagshälsovård

Företagshälsovård kan se olika ut

Ett sätt att ta hand om varandra på en arbetsplats är att ta företagshälsovård på allvar. Detta kan yttra sig på många olika sätt beroende på hur arbetsplatsen ser ut och vilka som jobbar där. Inom företagshälsovård ligger även friskvård som är ett ämne som ofta diskuteras i vårt samhälle. För några år sedan blev det mer och mer populärt att olika arbetsgivare erbjöd sina anställda ett friskvårdsbidrag för att se till att de håller hälsan. Om de anställda mår bättre kommer de sannolikt göra ett bättre jobb, därför är det smart att investera i god vård för alla på arbetet.

Företagshälsovård i grunden

Företagshälsovård är lagstadgat och syftar från början främst till att en arbetsplats inte på något sätt får orsaka att någon person skadas eller till och med förolyckas. I vårt moderna samhälle kan det tyckas dramatiskt, men på många ställen är risken tyvärr stor och så har det även sett ut i Sverige förr i tiden. Idag är det relativt vanligt att man behöver vara sjukskriven under en period i livet, kanske för att man ska operera ett knä eller inte befinner sig i ett bra stadie i livet. Då är det jobbets skyldighet att ge dig det stöd du behöver.

Ett sätt att få stöd är att minska arbetsbördan under en period eller helt göra om uppdragen som du får. Vissa utför väldigt monotona arbetsrörelser och det kan belasta kroppen på ett sätt som orsakar skador eller smärta. Med hjälp av en arbetsterapeut eller en sjukgymnast kan man få hjälp för detta, vilket är chefens ansvar att se till. Om det är större saker som inte verkar fungera kan man ta hjälp av beteendevetare och arbetsmiljöingenjörer som är en annan del inom företagshälsovård. De kan gå in djupare i systemen och analysera precis vad som går fel och vad man ska göra åt det.

Cykla mer tillsammans

Ibland mår anställda dåligt för att sammanhållningen inte är så bra på arbetsplatsen och då kan det vara smart att ägna sig åt en annan typ av företagshälsovård, nämligen den som är förebyggande. Ett klokt sätt är att helt enkelt röra på sig mer och det får gärna ske i grupp med andra från jobbet. Det traditionella cykelloppet i området kring Höga Kusten i Västernorrland är känt för sitt vackra landskap som tar andan ur de flesta. Det går att anmäla sig som ett helt lag om man vill, för att sedan gemensamt ta sig an milen på två hjul.

När ni cyklar vid Höga Kusten och försöker få en bra sluttid i loppet kan det hända att oväntade situationer sker, som kanske aldrig skulle hända i lokaler på arbetet. Någon kanske behöver peppning för att orka cykla upp för en backe och en annan vill kanske stanna upp en stund för att njuta av utsikten. Detta är en lyxig form av företagshälsovård som verkligen kan göra så att banden stärks, vilket i sin tur gör att arbetsflödet har chans att bli bättre. Att cykla är bra eftersom nästan alla klarar av det, även om man kanske inte alltid kan hålla den högsta farten. När det gäller företagshälsovård och fysiska aktiviteter är det viktigt att alla ska kunna vara med och delta på sina egna villkor, så att eventuella klyftor inte blir större.

En smart investering

Det finns traditionella typer av företagshälsovård och så finns det de varianterna som utmanar konventionen. Om du och din arbetsplats sätter er in i fördelarna med att möta roliga utmaningar tillsammans kommer ni snart märka att det faktiskt ger utdelning även på arbetstid. Att lägga mycket tid på företagshälsovård som cykellopp kan tyckas ovant men det kan faktiskt vara en investering som lönar sig snabbare än vad man tror. Kollegor som går igenom saker tillsammans har en tendens att kunna samarbeta bättre. Cykling är ett smart val eftersom man kan anpassa takten helt själv och i Höga Kusten-loppet behöver man inte tävla på samma sätt som i många andra cykeltävlingar.