Press "Enter" to skip to content

Kramfors

Vackert belägen vid Ångermanälvens mynning och i hjärtat av det storslagna världsarvet Höga Kusten ligger Kramfors. Det är en liten stad med endast 9000 invånare men trots detta är staden bekant för många. Som huvudsäte i Kramfors kommun och i det område som även kallas för Ådalen finns här en intressant och händelserik lokalhistoria som fått verkningar även på nationell nivå. Vem har inte hört talats om Skotten i Ådalen? Förutom en central plats i arbetarrörelsens historia har staden även en lång industrihistoria där sågverks- och pappersmassaindustrin varit framträdande. Idag sker i området en omvandling, från det klassiska tillverkningsindustrin till tjänstebaserad industri med fokus på turism.

Högakustenbron en sevärdhet nära Kramfors.

Kramfors en historisk plats

Kramfors fick sina stadsprivilegier så sent som 1947, vilket gör staden till en av Sveriges yngsta. Sena stadsprivilegier till trots har staden och området en rik historia. Under femton- och sextonhundratalet kom den ångermanländska kusten att exploateras av de så kallade Gävlefiskarna och än idag står deras vackra fiskelägen kvar här. Men det var under senare delen av 1800-talet som befolkningen kom att öka ordentligt. Detta berodde på att en betydande träindustrin kom att växa fram kring den väl belägna Ångermanälven. Här finns än idag lämningar efter flottnings- och sågverksverksamheten.

Men Kramfors och Ådalen är för gemene man kanske mest känt för det som inträffade 1931. Det som senare kom att kallas just Ådalen 31, eller skotten i Ådalen, var en tragedi där fem personer sköts ihjäl av svensk militär. Bakgrunden till händelsen var en konflikt där sågverks- och massafabriksarbetare strejkade och demonstrerade för högre löner. Arbetarrörelsen med Socialdemokratin har sedan dessa händelser haft en mycket stark ställning i området. Här har även länge funnits ett betydande stöd för Centerpartiet, eller det som tidigare hette Bondepartiet. En av dess mest framträdande ledare, Torbjörn Fälldin föddes här.

I mitten av ett världsarv

Kramfors är en liten stad som omringas av en storslagen natur. År 2001 kom det område som kallas Höga Kusten, vilket till största del ligger i kommunen, att utses till världsarv av UNESCO. Detta har inneburit många positiva fördelar för området. Framförallt så ökar andelen turister för varje år. Något som blivit en räddning för en ort och ett område som drabbats hårt av sågverksindustrins nedgång. Den dramatiska kustlinjen sträcker sig från Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr. Här sker världens snabbaste landhöjning, med cirka en meter på 100 år!

Varför landet reser sig ur havet beror på att trycket från inlandsisen som täckte norra Europa och Norden för omkring 10 000 år sedan var som hårdast här. När isen sedan smälte började landet sakteliga resa sig och fortsätter med det även idag. På grund av landhöjningen har Kramfors kommun både Sveriges högsta ö och och Sveriges längsta vik, Mjältön respektive Ullångersfjärden. Men det är inte endast den vackra naturen som lockar besökare hit, de små pittoreska fiskelägena Bönhamn och Norrfällsviken samt det lugna tempot i staden har även de en stark attraktionskraft, inte minst på utländska besökare.

Positiv utveckling under senare år

Kramfors har länge tampats med en minskande befolkning och hög arbetslöshet. Men under 2000-talet har mycket gått i positiv riktning i området. När Botniabanan slutligen stod färdig 2010 fick staden äntligen en tågförbindelse till både Stockholm och Umeå. Dessutom har stadens centrum genomgått en omvandling och idag finns förutom ett sprillans nytt resecentrum även en ny shoppinggalleria. Förutom detta har området länge haft en stark dragningskraft på konstnärer, mycket på grund av sitt natursköna läge. Detta har bidragit till att ateljéer och utställningar finns att njuta av i nästan varje by. Kramfors är därför sin litenhet till trots en plats väl värd ett besök.